Wat is een Basgitaar

Een basgitaar is een snaarinstrument met vier snaren. Daarnaast wordt deze gitaar met name gebruikt voor het maken van moderne muziek. Ook doet de basgitaar het erg goed bij muziekbandjes. Basgitaren zijn in vergelijking met de akoestische gitaar één octaaf lager gestemd en vaak elektrisch of semi-akoestisch. Echter bestaan er ook akoestische basgitaren, maar deze zijn vaak niet ideaal. Het is namelijk zo dat een akoestische basgitaar vaak een te kleine klankkast heeft, waardoor deze niet voldoende volume kan produceren. Het wordt daarom aangeraden om gewoon voor een elektrische of semi-akoestische basgitaar te kiezen.

Soorten basgitaren

Misschien wist je het al, maar een basgitaar is eigenlijk bijna hetzelfde als een contrabas. Beide instrumenten hebben namelijk vier snaren, welke in de volgorde E-A-D-G worden gestemd. Daarnaast kan het ook voorkomen dat een basgitaar geen fretten heeft of een afwijkend aantal snaren. Er zijn namelijk ook gewoon basgitaren met vijf of meerdere snaren. Echter is het wel zo dat deze gitaren op basis van een klantopdracht worden gemaakt. Dus mocht je een basgitaar tegenkomen met meer dan vier snaren, dan zal deze waarschijnlijk zeldzaam zijn.

Akoestische basgitaren worden bijna altijd al met een gitaarelement (pickup) uitgerust. Hierdoor is het mogelijk om de gitaar te kunnen versterken met behulp van een gitaarversterker. Daarentegen hebben elektrische basgitaren helemaal geen klankkast, omdat deze speciaal zijn ontworpen voor een gitaarspel met versterker.

Basgitaar leren spelen

Basgitaren bestaan nog niet heel erg lang en zijn daarom ook vrij nieuw. Toch zijn de basgitaren tegenwoordig onmisbaar bij sommige muziekstijlen. Als je bijvoorbeeld een muziekbandje hebt en niet gebruik maakt van een basgitaar, dan zal het geluid niet volledig zijn. Een basgitaar zorgt namelijk net als het drumstel voor de achtergrond muziek. Zelf basgitaar leren spelen? Dan kun je gewoon voor de speeltechniek kiezen met duim en vingers. Ook kun je de snaren ‘plukken’ of ‘hameren’, waardoor je leuke effecten kunt creëren.

Bron: http://www.uwgitaarlesonline.nl/basgitaar/

Local Music 2017 - All Rights Reserved