Setlist compleet en nu? Optreden! 3/5

Setlist compleet en nu? Optreden! 3/5

Als beginnend bandje wil je natuurlijk niet eeuwig in de oefenruimte blijven hangen, je wilt optreden! Dit artikel gaat je daarbij helpen! De “en nu?” serie van Local Music bestaat uit vijf blogartikelen met praktische tips voor pas opgerichte bandjes. In deel één en twee heb je al kunnen lezen hoe je het beste een oefendatum prikt, aan een oefenruimte komt en waarom je niet direct voor je versterker moet gaan staan.

Deel 1: Muzikanten gevonden en nu? Afspreken!
Deel 2: Band gevormd en nu? Oefenen!
Deel 3: Setlist compleet en nu? Optreden!
Deel 4: Optreden geregeld en nu? Voorbereiden!
Deel 5: Optreden en nu? Band promoten!

Wanneer is mijn setlist “compleet”?

Grote bands als Coldplay, RHCP en Rammstein hebben voldoende nummers om met gemak twee uur te vullen. Vaak spelen ze een stuk of 20 van hun beste nummers. Als beginnend bandje duurt het wel even voordat je 20 goede nummers bij elkaar hebt om het podium mee op te gaan. Geen zorgen, want met vijf nummers kom je al een heel eind. Een gemiddeld nummer duurt 3 minuut 30 seconden, dus met vijf nummers heb je al een set van 17,5 minuut. Tussendoor moet er soms even gestemd worden of wordt er wat verteld. Dus met vijf nummers vul je al gauw 20 minuten.

Kies dus vijf nummers die jullie leuk vinden en die goed gaan. Probeer wel wat variatie te brengen in de setlist. Dus niet alleen vijf stevige nummers, maar ook een wat rustiger nummer. Niet alle nummers hoeven per se bekende hits te zijn, maar het spreekt het publiek vaak wel aan als een onbekend bandje bekende nummers speelt. Deel vier van deze blogserie gaat hier verder op in.

Waar vind ik een optreden?

Je band speelt vijf nummers en kan dus ongeveer 20 minuten vullen. In het begin is dit voldoende. Waar vind je nu de mogelijkheid om deze liedjes voor publiek te spelen? Optredens komen zeker niet aangewaaid, je zal zelf echt moeten zoeken. Als je dit goed doet zul je al snel merken dat er best een hoop plekken zijn waar je als beginnend bandje kan optreden.

Veel kroegjes, theaters en culturele centra organiseren regelmatig een open podium. Een open podium houdt in dat er op de avond meerdere bandjes optreden. Ieder bandje krijgt ongeveer 15 a 20 minuten de tijd om te spelen. Het grote voordeel van deze open podia is dat de backline vaak al klaar staat. Je hoeft dus alleen je gitaar, drumstokjes en effecten mee te nemen. Het is plug & play! Voor de kroegjes betekend dit gratis entertainment voor de gasten (live muziek is altijd leuk en trekt mensen naar binnen), voor je band betekend dit een mooie kans om ervaring op te doen en vaak gratis bier te drinken. Verwacht niet dat je betaald krijgt, maar vaak krijg je wel een aantal gratis drankjes.

Om erachter te komen waar deze open podia gehouden worden kan je het volgende doen:

Google op “open podium *stad/provincie waar je woont*”

Google zoekt naar websites die schrijven over open podia in jouw regio. Zelf kom ik uit Alkmaar. Onderstaande screenshot komt uit Google. Je ziet in één oogopslag dat Victorie iedere derde donderdag van de maand een open podium organiseert. Dit is een uitgaansgelegenheid met een klein en een groot podium. Het open podium vind plaats op het kleine podium. Het email adres staat zelfs al in het resultaat. BAM! Eerste mogelijke optreden in de pocket!

open podium google

Google kan je binnen no time helpen bij het vinden van een open podium. In dit geval organiseert Podium Victorie iedere derde donderdag een open podium.

Speur de agenda’s af van kroegen/restaurants in de buurt

Veel kroegjes organiseren ook een open podium, maar deze zijn vaak niet zo bekend. Je zult ze niet tegen komen als je even snel zoekt. Maak daarom een lijst van kroegen uit je stad/omgeving en zet ze bijvoorbeeld in Excel. Bekijk de website van iedere kroeg/restaurant. Kijk bij de agenda en zie wat ze allemaal organiseren. Vaak organiseren kroegen eerder een open podium en huren restaurants de al wat gevorderde artiesten in om de gasten tijdens het eten te entertainen.

open podium koffiehuis alkmaar

Door bij de agenda van dit koffiehuis te kijken zie je al snel dat er iedere maand een open podium wordt georganiseerd. BAM! Tweede mogelijke optreden in de pocket!

Als blijkt dat een kroeg iets organiseert voor beginnende bandjes, zet je dat achter de naam in je Excel bestand, met ook daarachter de frequentie/data. Het email adres van de kroeg is handig om erbij te zetten. Als je dit voor de hele lijst uitzoekt heb je binnen een paar uur een mooi overzichtje van kroegen die een open podium organiseren en waar je dus contact mee kan opnemen.

Hou lokale nieuwswebsites/krantjes in de gaten

Lokale nieuwskrantjes plaatsen regelmatig berichtjes over events die deze week/maand gepland staan in jouw stad. Grote kans dat er iets staat over een open podium dat georganiseerd wordt bij jouw in de buurt. In het onderstaande screenshot is op de website van Rodi regio Alkmaar gezocht naar “open podium”. Binnen één oogopslag springen er al drie mogelijke open podia uit.

open podium lokale krant

Op de website van Rodi Alkmaar gezocht op “open podium”. Al vrij snel drie mogelijke open podia gevonden. Zo makkelijk kan je het eigenlijk vinden.

Contact leggen

Nadat je gezien hebt waar het open podium gehouden wordt komt de volgende stap: het regelen van het optreden. Neem contact op via de mail. Je kan ook bellen, maar in een kroeg hebben ze vaak niet lang de tijd om aan de telefoon te zitten en zullen ze vaak doorverwijzen naar de website. Schrijf in je email dat je interesse hebt in het open podium en graag meer informatie zou willen ontvangen. Beschrijf ook even kort wat voor band jullie zijn. Waarschijnlijk krijg je een mail terug met de data dat het open podium georganiseerd wordt en waar er nog plaats is. Gefeliciteerd, je eerste optreden is binnen!

De volgende stap is het voorbereiden van het optreden. Daar gaat deel vier van deze serie over!

Local Music 2017 - All Rights Reserved