Band gevormd en nu? Oefenen! 2/5

Band gevormd en nu? Oefenen! 2/5

Leuk dat je de vijfdelige “en nu?” serie van Local Music leest. Vijf artikelen met praktische tips voor pas opgestarte bandjes. In deel 2 vandaag: het oefenen met de band. Wat zijn goede manieren om dit aan te pakken en hoe kies je de eerste liedjes om te oefenen? In deel 1 heb je al kunnen lezen hoe je met alle bandleden een datum kan prikken om te oefenen.

Deel 1: Muzikanten gevonden en nu? Afspreken!
Deel 2: Band gevormd en nu? Oefenen!
Deel 3: Setlist compleet en nu? Optreden!
Deel 4: Optreden geregeld en nu? Voorbereiden!
Deel 5: Optreden en nu? Band promoten!

Oefenruimte huren

Het is uiteindelijk gelukt om een datum/dag te vinden waarop iedereen kan. De meeste mensen hebben geen geluidsdichte garage, dus oefenen bij iemand thuis gaat het meestal niet worden ;). De meeste steden hebben vaak één of meerdere muziekscholen die ook oefenruimte aanbieden. Deze oefenruimtes beschikken vaak over:

  • Drumstel
  • Zanginstallatie + microfoon
  • Basversterker
  • Gitaarversterker
  • Keyboard

 

Kijk hier welke muziekschool er in jouw stad is.

Vaak kan je deze oefenruimtes voor een blok van 3 uur huren. De kosten liggen vaak tussen de €25 en €40 afhankelijk van de kwaliteit van de apparatuur en de grote van de ruimte. Als je leerling bent bij de muziekschool, dan kan je vaak korting krijgen op het huren van de ruimte. Het handigste is als je om de beurten betaald, anders wordt het zo’n gedoe met het afrekenen.

oefenruimte huren local music

In de oefenruimte is de backline vaak al aanwezig. Je hoeft alleen je instrument maar in te pluggen en spelen maar!

Eerste set liedjes vormen

De oefenruimte is geboekt! Om de avond een beetje structuur te geven is het handig om een aantal liedjes van te voren af te spreken en in te studeren. Je bent namelijk nog niet goed genoeg op elkaar ingespeeld om de hele avond alleen maar te jammen. Daarnaast geeft het ook een goed gevoel als je als groep iets voor elkaar krijgt.

Mijn advies is zeker voor de eerste keer niet meer dan drie liedjes af te spreken en in te studeren. De meeste mensen werken en/of studeren naast de band en beschikken vaak niet over veel tijd om thuis voor te bereiden. Je zal er ook genoegen mee moeten nemen dat dit niet per se liedjes van jouw favoriete band of artiest zijn. In de band zijn er meerdere smaken en je zult regelmatig moeten compenseren. Het maakt het dan natuurlijk wel extra leuk als je dan wel een nummer kan spelen van je favoriete band of artiest.

Kies met zijn allen twee makkelijke liedjes uit en één wat moeilijkere uit. De twee makkelijke kan je waarschijnlijk na aantal keer proberen redelijk goed spelen. Dit zorgt dat je als band direct al werkt aan het op elkaar ingespeeld raken. Daarnaast geeft het ook een kick als je gelijk in het begin al een nummer goed kan spelen.

Wat zijn nou makkelijke liedjes? Er zijn ontzettend veel grote hits die je kent en graag zou willen spelen. Het goede nieuws is: dat kan! Heel veel hits bevatten namelijk maar 4 akkoorden, de zogeheten “four chord” songs. Het filmpje hieronder laat zien dat je met 4 basis akkoorden eigenlijk al ontzetten veel nummers kan spelen. Wie zei dat muziek maken moeilijk is ;).

Het oefenen

De liedjes zijn gekozen en je bent in de oefenruimte. Hier snel nog even een paar tips:

Stop…Contact!
Stopcontacten kunnen schaars zijn. De snoeren van versterkers, keyboards en effecten zijn geen meters lang. Om niet in een hoekje achter de drummer komen te staan, omdat daar alleen een stopcontact zit, is de tip: neem een verlengsnoer/stekkerdoos mee of vraag of ze die bij de muziekschool ook hebben.

Positiespel
Als gitarist of bassist wil je het liefst zo dicht mogelijk bij je versterker staan omdat je denkt dat je het dan het beste hoort en om tussendoor snel aan wat knoppen te draaien. De tip is: ga niet direct voor je versterker staan. Het geluid van je versterker komt ter hoogte van je knieën eruit en je hoort jezelf dan nauwelijks. Niets is zo irritant als jezelf niet kunnen horen. Probeer een paar meter van je versterker af te staan en (indien aanwezig in oefenruimte) hem in de “schuine standaard” te zetten waardoor het geluid sneller hoogte bereikt en ook beter je oren inkomt.

Opbouwende feedback
Deze tip gaat niet over het geven van feedback aan elkaar (maar ga elkaar zeker niet de grond in stampen). Dit gaat over het zogenoemde “rondzingen”. Dit gebeurt als bepaalde signalen van apparatuur elkaar in de weg zitten. Een oefenruimte is vaak een paar vierkante meter. Het geluid gonst dus al snel alle kanten op. Als de gitaar, bas of zang versterker te hard staat en elkaar in de weg zit, ontstaat er een zeer irritant piepend geluid. Probeer het volume van je versterkers dus laag te houden. Dit betekend ook dat de drummer niet voluit kan rammen.

Het OOR neemt geen blad voor de mond!
Keihard muziek maken is leuk, maar in de oefenruimte wordt het door de beperkte ruimte al snel een chaos van geluid dat nergens meer naar klinkt. Daarnaast vinden je oren het ook niet zo leuk. Na afloop suizen ze als een gek! Net als je waarschijnlijk na het bezoeken van een concert ook weleens gemerkt hebt. Dit is eigenlijk geen tip, maar een vereiste voor tijdens het oefenen. GEBRUIK OORDOPJES!

Het gebruik van goede oordopjes beschermt je gehoor én zorgt er alsnog voor dat je het geluid van de muziek goed hoort. Alpine levert goede kwaliteit oordopjes met keuze uit meerder filters. Ze kosten vaak rond de €20, maar gaan vrij lang mee mits ze goed onderhouden worden. Ik neem aan dat je gehoord je meer waard is dan €20? De oordopjes van Alpine bevatten vaak ook een handig kokertje om ze in te bewaren en bijvoorbeeld aan je sleutelbos te hangen zodat je ze niet vergeet!

Gehoorbescherming muzikanten tijdens oefenen

Alpine oordopjes beschikken over filters en over een handig opbergkokertje.

Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk gewoon: heb plezier in het maken van muziek!

Doe je voordeel met deze tips en veel plezier met oefenen! Het volgende deel in deze reeks gaat in op regelen van een optreden. Dit is makkelijker dan je denkt!

Local Music 2017 - All Rights Reserved