4 Tips om te Voorkomen dat je jouw Instrument Stuk Gooit

Het spelen in een band is hartstikke cool, mits het natuurlijk wel de juiste band is. Om te voorkomen dat je (net als The Who) je instrument stuk gooit, hier 4 tips om jouw te helpen bij het vinden van een band!

1 Bedenk wat voor muzikant jij bent?

Bedenk of schrijf voor je zelf op wat voor type muzikant jij bent. Je speelt een instrument of je zingt (of allebei). Wat zijn nou jouw sterke punten? Je begint met het opschrijven van bands/artiesten die jouw inspireren. Dit kan je koppelen aan een of meerdere muziekstijlen. Niks is namelijk belangrijker om muziekstijlen te spelen die je het beste liggen.

Vervolgens ga je wat meer inzoomen op je eigen muzikale kunsten. Hoe goed vind je jezelf muziek maken? Vaak is dit redelijk goed af te leiden aan het aantal jaar dat je nu muziek maakt.

0-1 jaar: Beginner
Je bent nog echt je instrument aan het ontdekken en met de basis bezig. Je kan een paar makkelijke liedjes en ervaart de frustratie dat je niet direct kan spelen wat je nou echt leuk vindt.

1-2 jaar: Beginner af
De basis heb je onder de knie, je hebt verschillende dingen geprobeerd, weet wat je leuk vindt en bent bezig je eigen stijl aan het ontwikkelen. Je bent zelfs al bezig geweest met het stiekem maken van eigen nummers.

2-5 jaar: Vrij gevorderd
De meeste nummers die je leuk vindt kan je ondertussen spelen. Het ontwikkelen van eigen stukken muziek of teksten gaat je vrij goed af.

5 jaar: Gevorderd
Het gene wat je leuk vindt om te spelen studeer je vrij makkelijk in. Ook andere muziekstijlen die je iets minder goed liggen pik je snel op. Je kent je instrument door en door en weet precies wat je eraan hebt.

Als je net begint raad ik aan om in ieder geval de eerste 2 jaar muziek les te nemen en daarna jezelf verder te ontwikkelen in een band. Uit mijn eigen ervaring weet ik dat een band je eigen muzikale kunsten heel erg goed doen. Je wordt gedwongen om uit je comfort zone te stappen en met andere mensen samen te spelen. Hierdoor vlieg je vooruit op muzikaal gebied!

 

2 Bepaal je muzikale ambities

Er zijn veel verschillende redenen om in een band te gaan spelen. De een doet dit puur voor de gezelligheid en de ander wilt juist super serieus bezig zijn met muziek en door Europa gaan touren. Als deze personen samen in een band komen gaat dit geheid mis. Een té groot gat tussen de ambities leidt op den duur tot frustratie en wellicht ruzie. Bedenk dus wat jouw muzikale ambities zijn. Hoe zie jij jezelf op muzikaal gebied over bijvoorbeeld 2-3 jaar? Hier volgen een paar voorbeelden van verschillende muzikale ambities. Herken jij jezelf in 1 van deze?

 • Je vindt het leuk om met andere mensen je hobby uit te oefenen en gezellig daarna wat te drinken, maar voorderest is het allemaal prima. Er hoeft niet persé naar een optreden gewerkt te worden. Vriendschap en gezelligheid is het doel.
 • Je wilt graag 2x per maand oefenen en zou het leuk vinden om enkele keren per jaar eens een keer ergens op te treden. Gezelligheid is vooral het belangrijkste.
 • Als het kan zou je iedere week willen oefenen om binnen een paar maanden een leuke setlist te hebben. Met deze setlist wil je gaan optreden bij bijvoorbeeld open podia en kleine kroegjes. Met de band groeien en samen beter worden is belangrijk. Er moet vooral op muzikaal gebied een klik zijn, maar je wilt je bandleden op den duur graag als vrienden zien.
 • Je bent heel fanatiek en hebt vele jaren ervaring en al in meerdere bandjes gespeeld. Er is maar 1 doel: beroemd worden en een eigen cd gaan maken. Je beschikt over eigen oefenruimte en wilt graag dat iedereen meerdere dagen per week met muziek bezig is. De ambitie om zo snel mogelijk de studio in te duiken om eigen nummers te maken is heel hoog. Je verwacht dat je mede muzikanten gevorderd en professioneel zijn.

 

Je begrijpt vast wel dat de eerste het niet lang zal volhouden met de laatste. Het is dus goed dit voor jezelf op een rijtje te hebben.

 

3 De ideale band bestaat niet, maar beschrijf hem toch

Om voor jezelf helder te krijgen in wat voor band je wilt spelen moet je bedenken hoe jouw ideale band eruit ziet. Uiteraard hangt dit sterk af van de muziek die je leuk vindt om te spelen. Een pop/rock bandje ziet er weer heel anders uit dan bijvoorbeeld een jazz band. Met meerdere personen in een band is gezellig, maar kan het ook weer lastig maken om af te spreken of om beslissingen te maken. Vul de onderstaande punten voor jezelf in om een vrij goed beeld te krijgen van jouw ideale band:

 • Welke instrumenten heb je nodig om jouw favoriete muziek te spelen?
 • Met hoeveel personen wil jij maximaal in je band spelen?
 • Vind je dat iedereen evenveel inspraak moet hebben?
 • Speel je met jouw instrument vooral op de voor of achtergrond?
 • Gezellig met elkaar wat drinken na afloop?
 • Iemand met 10 jaar muzikale ervaring samen in een band met iemand die net begint?
 • 1x in de week of 1x in de maand bij elkaar komen?
 • Ieder weekend optreden of 1x per jaar?
 • Covers of eigen nummers?

 

Deze vragen maken je volgende stap een stuk makkelijker namelijk: De zoektocht naar jouw band!

4 De zoektocht

Nu je weet wat voor soort muzikant jij bent en in wat voor band je graag wilt spelen, is het tijd om je zoektocht te starten. Hang een briefje op een prikbord, plaats een oproep op Facebook of maak gratis een profiel aan op deze website. Je kan ervoor kiezen om opzoek te gaan naar een bestaande band die jouw muzikale expertise nodig heeft, of dat je zelf opzoek gaat naar muzikanten om een band te vormen. Beide hebben voor- en nadelen.

Bestaande band

Een bestaande band kan al een hechte groep zijn met een hele setlist aan nummers. Hier kunnen ook nummers tussen zitten waar je helemaal niks mee hebt. Ook kunnen er al afspraken en ambities uitgesproken zijn waar jij het niet mee eens bent. Aan de andere kant is alles vaak al geregeld. De band heeft een vaste oefenavond en een oefenruimte. Wellicht hebben ze al opgetreden, een wat bekendere naam en kunnen ze wat makkelijker aan optredens komen. Bedenk / vraag wel goed wat de reden is dat jouw voorganger is vertrokken. Dit kan natuurlijk iets onschuldigs zijn (te weinig tijd of verhuizen), maar ook omdat er onvrede tussen de bandleden was. Er wordt nooit zomaar naar een vervanger gezocht, bedenk dat goed. Kijk of je dit ook al terug kan vinden in de oproep die de band geplaatst heeft.

Als je een reactie stuurt naar de band is het vooral belangrijk om enthousiast over te komen. Stuur niet een korte opsomming van je muzikale verleden met als afsluiting ” wanneer kan ik komen repeteren?”. Stuur ook geen boek met hele verhalen. Belangrijk is om het overzichtelijk en enthousiast te houden. Hieronder een aantal punten die je zou kunnen benoemen in je reactie op de oproep van de band:

 • Stel jezelf kort voor met je naam, leeftijd, woonplaats, instrument en aantal jaar ervaring.
 • Benoem een aantal punten die de band in de oproep geplaatst heeft. Als de band opzoek is naar een ervaren gitarist die vooral goed moet kunnen soleren, ga hier dan op in. Noem dan ook 1 of 2 van je favoriete solo’s, deze kan de band dan beluisteren op Youtube.
 • Muziek genres zijn heel breed. Vertel dus niet dat je alleen van rock muziek houdt, maar noem ook een aantal bands/artiesten. Dit geeft de band een goed beeld. Als het goed is heeft de band ook een aantal bands/nummers opgeschreven die zij spelen.
 • Beschrijf kort waarom je het leuk lijkt om in de band te komen spelen. Ambieert de band om te gaan optreden, vertel dan dat je dat ook heel leuk lijkt (als dat het geval is natuurlijk). Wellicht heb je al wat ervaring met optredens, dit helpt altijd.
 • Sluit af dat je het leuk lijkt om 1 of meerdere keren vrijblijvend te komen mee spelen om te zien of er een klik is tussen jullie. Hiermee schep je nog niet de verwachting dat je direct in de band zit, maar het wel heel leuk lijkt om mee te doen. Hiermee voorkom je dat je arrogant overkomt.

 

Eigen band oprichten

Kies je ervoor om een hele nieuwe band op te richten dan bepaal je zelf hoe de band eruit komt te zien. Als initiatief nemer plaats je zelf je eigen oproep met je eigen verwachtingen. Het kan hierdoor wel veel tijd gaan kosten voordat je een band bij elkaar hebt. Eerst zal je iedereen bij elkaar moeten vinden, vervolgens samen een geschikte datum en locatie zien te vinden en ook nog een aantal nummers af spreken om te gaan oefenen. Als dit eenmaal op poten staat en je een aantal keer hebt geoefend en het blijkt te klikken, dan heb je wel je eigen band opgericht!

Het belangrijkste van jouw oproep is de titel. Je bent namelijk niet de enige die opzoek is naar muzikanten. Met een pakkende titel kan je direct de juiste mensen aanspreken. Probeer zo duidelijk mogelijk te maken wie je bent en wat je zoekt. Dus in plaats van alleen “Gitarist zoekt bandleden” vul je in “Enthousiaste gitarist in de twintig uit Alkmaar met 8 jaar ervaring zoekt bandleden voor pop/rock band om mee te gaan optreden”. Nu is het voor iedereen direct duidelijk wat voor soort muzikant je bent en wat je ambities zijn (optreden). In de oproep zelf kan je eigenlijk heel goed gebruik maken van alle voorgaande tips uit dit artikel:

 • Wat voor soort muzikant bent jij?
 • Wie zijn je favoriete bands/artiesten?
 • Wat zijn je muzikale ambities?
 • Hoe ziet jouw ideale band eruit?

 

Probeer niet té dwingend over te komen. Iemand die 2-3 keer per maand wilt oefenen terwijl jij “iedere week oefenen is een eis” opschrijft, moet ook kunnen reageren. Probeer dus iets op te schrijven als “Het lijkt mij leuk om iedere week bij elkaar te komen om muziek te maken”.

 

Aan de slag!

Ik hoop dat je met deze tips een duwtje in de goede richting hebt gekregen bij de zoektocht naar een band. Nu rest mij alleen nog je veel succes te wensen bij jouw zoektocht en dat er maar veel muzikaal plezier uit mag komen! Je zoektocht kan je geheel gratis beginnen op Local Music. Plaats gratis je oproep of zoek naar een band op de Local Music Map. Veel succes!

 

 

 

 

 

 

 

Local Music 2017 - All Rights Reserved